Tjälknöl

ca 1  kg fryst och benfritt älg- eller nötkött (t.ex fransyska, rostbiff eller innanlår)

Örtlag
1 liter vatten
1 dl salt
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
0,5 msk krossade svartpepparkorn
1 knippe färska örtkryddor, t.ex basilika, timjan, rosmarin
2 knippe persilja

1. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen c:a 3-4 timmar. Ugnstemperatur 75 grader. Stick sedan en köttermometer i den tjockaste delen.

2. Stek köttet 10-12 timmar totalt. När termometern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader är det rosa och vid 75 genomstekt.

3. Skala och klyfta löken, pressa vitlöken, krossa pepparkornen och grovhacka örtkryddorna. Koka upp vattnet och lägg i salt, pepparkornen, löksorter och örtkryddorna. Låt lagen kallna (görs med fördel dagen innan).

4. Lägg steken i dubbla plastpåsar. Häll den kalla lagen över och tillslut påsen. Låt steken kallna i lagen. Det tar c:a 5 timmar. Lämna inte steken för länge i lagen då den kan bli för salt.