Texas chili con carne

Receptet baseras på en artikel i DN 061030

ca 6-8 personer

Portioner: 6-8

Ingredienser:

1,2 kg högrev
1 tsk salt

140 g skivat bacon
2–3 msk olivolja

1 finhackad liten gul lök
1 finhackade solovitlök
ett par scharlottenlökar
1/2 röd chili

400 g krossade tomater (burk)
1 burk vita bönor i tomatsås
1 msk limejuice
4 dl vatten

1 msk vetemjöl + vatten
svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning:
1 msk chilipulver
1 msk chilipeppar
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten

1. Putsa köttet och skär det i 3 centimeter stora tärningar.
Salta med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

2. Blanda alla ingredienser till kryddblandningen. Ställ åt sidan.

3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg åt sidan. Häll upp baconfettet i en kopp så länge.

4. Bryn köttbitarna i omgångar i baconfettet samt matolja. Fiska upp köttet.

5. Fräs gullök och scharlottenlök i några minuter under omrörning. Sätt till vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt kryddblandningen och fräs i ett par minuter.

6. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet när 5 minuter återstår.

7. Blanda vetemjöl och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt en burk vita bönor.

Servera på en gång eller låt den stå i kylskåp i 2–3 dagar. Grytan blir bara godare av det.