Foccacia

Detta bröd bjöd min kusins fru Gunhild oss på till en god köttsoppa. Har blivit en stående favorit på buffébordet.
Mycket enkelt att baka, baraa att röra ihop och jäsa och jäsa…

Ingredienser:
50 gram jäst
9 dl vatten (hellre kallare än ljummet)
1/2 tsk salt
1/2 dl olja (originalet kräver givetvis olivolja, men det går bra med vanlig matolja också)
Knappt 20 dl vetemjöl, helst special

Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet och övriga ingredienser. Det blir en klibbig smet, så bli inte besviken om det ser konstigt ut!
Nu kan du låta ”smeten” jäsa i 30 minuter.
Efter 30 minuter kan du slå på ugnen (225 grader). Bre ut massan i en långpanna och låt sedan jäsa igen(!) i 20 minuter.
Innan du puttar in plåten i ugnen så ringlar du olivolja (alt. vanlig matolja) över brödet. Sprid ut så det täcker hela brödet, men inte för mycket… Tryck gropar i brödet med ett finger och strö över flingsalt (sånt som Tina brukar använda) och rosmarin. Saltet och kryddan är den sk kryddan på moset så utelämna inte det.
Grädda i 30 minuter.